22 August 2011

Ispanak Temizlenmesi

Bir demet ıspanak
Ispanağımızı yıkamadan önce yapılacaklar,

* Tek avuçumuzla kavrayabildiğimiz kadarını bir araya getirip ıspanağın ana gövdesiyle köklerini (dört parmak genişliğinde) bıçakla kesip birbirinden ayıralım.

* Kestiğimiz dört parmak genişliğindeki kökleri bir kenara ayıralım.

*Yaprakların uçunda sert kısımlar varsa koparalım.(bknz. aşağıdaki resim)

*Derince bir kaba, yarım çay bardağı sirke ekleyip su dolduralım içine ıspanağımızın yapraklarını bırakalım.

*15 dakika suda bekletelim. Eğer çok fazla çamur varsa süreyi 25 dakikayada çıkarabilirsiniz.

*Sirkeli suda beklettiğimiz ıspanaklarımız hem üzerindeki kimyasallardan hemde çamurlardan
çabucak ayrılacaklardır.

*Sirkeli sudan çıkardığımız ıspanaklarımızın suyunu değiştirip aynı kapta bir 10 dakika daha bekletiyoruz.

*Kabın altına artık kum çökmüyor ise ıspanağımız bütün yabancı maddelerden ayrılmış demektir. Daha sonra iki kez daha durulayıp süzülmeye bırakıyoruz.

KÖKLERİ

*Ispanaklarımızın ayırdığımız köklerinide aynı metotla temizliyebiliriz. Fakat yapacağınız tarif eğer kökleri ayırmadan (bazı yabancı yemek kitaplarındaki tariflerde böyle geçiyor) kullanıyorsa, mutlaka bir gece suda bekletin.

Köklerinide kavurma yemeği olarak veya kök salatası olarak değerlendirebiliriz.

*Eğer hemen kullanmayacaksanız temizleme işleminden sonra kurutup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz.

100 gr. Ispanak Bitkisinin İçerdiği Besin Değerleri

Enerji 25 kalori
Protein 3 gr.
Karbonhidrat 3,6 gr.
Kolesterol 0
Yağ 0,3 gr
Lif 2,1 gr
Fosfor 38 mgr.
Kalsiyum 170 mgr
Demir 2,2 mgr
Sodyum 50 mgr
Potasyum 500 mgr
A vitamini 8.100 ıu
B1 vitamini 0,07 mgr.
B2 vitamini 0,14 mgr
C vitamini 28 mgr
E vitamini 1,7 mgr

Yararları;

*Ispanak, zengin oranlı lifiyle peklik (kabızlık) çekenler çok iyi gelmektedir.
*İdrarı artırıcı,
* müshil,
* tonik (bedeni güçlendirici)
*yatıştırıcı etkileri vardır.
*Fakat bunca yararına rağmen yüksek oranda oksalat içermesi nedeniyle her gün değil, haftada iki kez yenilmesi yararlı olur.

**Taze olmayan ıspanaklar kesinlikle yenmemelidir.


Bizim evde mutlaka haftada bir pişen yemeklerin başında gelir.

Özellikle Duru'cuğumun kabızlık sorunu başladığından beri istisnasız her tarifi yapıp yedirmeye çalışıyorum. Kesinlikle ilaç gibi geliyor. Bazen sabahları yağda yumurta istediğinde ona bile ekliyorum.

Bu yazı Pıtırcık'ın annesi Zozi tarafından hazırlanmıştır.

6 comments:

  1. Bence öncelikle ıspanağı tezgahta görünce tanımak gerekiyor lakin ben bazen tanıyamıyor, rokayı ıspanağa benzetiyorum :)

    ReplyDelete
  2. :) bunun için koklayabilirsin rokanın kokusu daha farklı aromalı gibi, ıspanak ise ot gibi kokar. Bir de genelde ıspanaklar daha büyük demetler halinde satılır

    ReplyDelete
  3. Bir de sapının kırmızı olduğunu keşfettim B)

    ReplyDelete
  4. Ben ıspanağı bulaşık makinesinin cam bardak bölümünde yıkıyorum :))

    ReplyDelete
  5. ıspanağı bıçak değdirmeden elimle temizler ilk önce tuz kattığım suda bekletirim tuz kumunu tamamen döker süzer tekrar sirkeli suya alır bekletirim daha sonra bikaç su yıkarım kendi suyunda çekirerek pişirir ya börek yaparım ya da yumurtasını kırarım vs...

    ReplyDelete
  6. Benim bebeğimde de kabızlık sorunu vardı, hergün kefir içirmeye başladım çok şükür şimdi iyi

    ReplyDelete